Xanadu HRS17 omschrijving

De HRS17 serie bestaat uit een reeks modellen welke uitmunten in kwaliteit en toepassingsmogelijkheden. De eerste en zeer lovende bevindingen zijn jaren geleden al uitgesproken door Werner Ero in het magazine Music Emotion. Er zijn in de loop der jaren enkele aanpassingen doorgevoerd om het luisterplezier nog verder te vergroten. De AW17 was de versie met papieren membraan voor de midsectie. In technisch opzicht is de AW17 nagenoeg gelijkwaardig aan de HRS17 modellen. Het vergrootglas staat iets verder weg van de partituur zegt men wel eens en is derhalve iets afstandelijker. Vertaal dat niet als saai want de set is vol definitie en leven maar het geluidsbeeld staat wat verder van u af. De HRS-serie munt uit door een hogere precisie en fijndynamiek. Dat wil zeggen dat ook de kleinste details duidelijker worden weergegeven maar zonder overdrijving.

De relatief kleine kast met nog geen 30 liter inhoud is uitgevoerd met 3 luidsprekers waaronder een grote 22cm woofer die onopvallend de diepste klanken uit een instrument hoorbaar maakt. Xanadu staat onder anderen bekend om de uitspraak “liever geen laag dan fout laag”. Veel, dik en broekpijpwapperend laag om even indruk te maken op een mogelijke klant of tijdens demonstraties is geen enkel probleem, zelfs simpel en een plaag in de woonkamer. Goed laag, met behoud van definitie, horen wat een performer zijn instrument laat doen, elk kraakje en zuchtje hoorbaar maken en ervaren als volkomen natuurlijk is een geheel andere uitdaging en vergt veel van ons ontwerpteam. Een luidspreker moet in een woonkamer goed presteren en dat kun je niet bereiken door het simpel toepassen van wat wiskundige reeksen.

De mid/hoogsectie bestaat uit een middentoner met een aluminium of zelfs keramiek membraan (bewegende deel) in combinatie met een lichtgewicht bandtweeter of air motion transformer (amt) . De klankeigenschappen met aluminium, keramiek en tal van andere materialen zijn ons bekend maar slechts van belang om een keuze te maken binnen een bepaald concept. Een goed en doordacht ontwerp met eenvoudiger papieren membranen kan geweldig klinken. Hoe exotisch een luidspreker ook is, haar taak om muziek weer te geven met het juiste gevoel en tonale afstemming is het enige wat telt. Binnen Xanadu ontwerpen van HRS10 tot de magistrale HRS100 zult u altijd eenzelfde klanksignatuur herkennen.
“Hoe bizar immers als binnen 1 ontwerpteam of merk elke set totaal verschillend zou klinken alsof er geen enkele referentie zou bestaan”.

Waarom dan al die mogelijkheden, materialen en uitvoeringen ?

Uitgaande van het voorbeeld, de HRS17 modellen, zijn de verschillende uitvoeringen gemaakt om binnen redelijke prijsverschillen te kunnen genieten van echt goede weergave met een knipoog naar live-muziek. Er bestaat niet zoiets als een ‘instap 17″ . Ook de voordeligste AW17 is een bezit en kan dan net binnen een vrijgemaakt budget komen zonder veel aan kwaliteit te moeten inleveren.

Verschillen tussen deze uitvoeringen en klankmatige bevindingen op basis van testen, eigen ervaringen en van gebruikers:
De hoorbare verschillen zijn voornamelijk karakterverschillen, net even meer diepte, openheid en natuurlijke transparantie maar altijd herkenbaar Xanadu. Magnesium membranen zijn licht en we willen zo weinig mogelijk massa , want massa gaat ten koste van definitie en rendement. Op basis van de eigenschappen van een materiaal , de gewenste klankbalans, toepassing en prijsklasse stellen wij een systeem samen. De aluminium membranen zijn een erg goede keuze, weinig massa, stijf waardoor de beweging van de aandrijvende spoel goed wordt gevolgd in combinatie met beheersbaar resonantiegedrag. Keramieke membranen hebben nog enkele pluspunten maar daarbij is dan ook de motor nog een stapje verder geoptimaliseerd. Het wisselfilter is ervoor verantwoordelijk dat elke luidspreker slechts krijgt aangeboden waarvoor ze is bedoeld. Elke combinatie stelt haar eigen ontwerpeisen. Een goed filter is het hart van de set. Hierbij is het ontwerp van doorslaggevend belang en niet alleen de kostprijs van exotische componenten die de prijzen onnodig opjagen. Dat wij top onderdelen gebruiken spreekt voor zich. In de technische bijlage gaan wij inhoudelijk in op de specificaties en wat wel en wat niet van belang is te weten. . Een bandtweeter is een hogetonen_luidspreker . Deze bestaat uit een extreem sterke Neodynium magneet met een uiterst lichtgewicht folie. Door het folie loopt het zo kwetsbare muzieksignaal en deze volgt het ritme van de veldveranderingen middels beweging en dat resulteert in geluid of liever een fraaie muziekweergave. Ook hier een uiterst lichtgewicht oplossing om verliezen zoveel mogelijk te beperken. Naast alle op de markt beschikbare tweeters is dit 1 van de mooiere systemen met geheel andere eigenschappen, beperkingen en voordelen dan type XYZ… Er zijn vele mogelijkheden en dit is er 1 van. De AMT tweeters zijn ook folietweeters maar werken volgens de uitvinding van Oscar Heil die het patent vele jaren geleden ontving. werkelijk geniaal. De weergave van een bandtweeter vs amt is vrij van kleuren en is vervormingsvrij. De klank kent veel overeenkomsten waarbij de Amt versie definitie koppelt aan nog meer kracht en een haast onmeetbare vervorming. THD (harmonische vervorming) bij 90 dB en 3kHz schommelt rond tienden van procenten.

Basactief?:
Een luidspreker welke is voorzien van onze aangepaste versterkermodule bied nog enkele voordelen in situaties waar regelbare basweergave gewenst is zoals een lastige akoestiek of wanneer de aansturende versterker bijvoorbeeld een mooie Single Ended buizenversterker is. De techniek achter de Basactieve versies is grotendeels gelijk aan de andere uitvoeringen maar verschilt in de belasting van de basluidspreker. De luidspreker wordt in de Basactieve versie “belast” met een gesloten kast ipv een basreflexpoort . De demping, het in en uitslingergedrag en correcties zijn exact bepaald. De weergave is strak en gaat nog wat dieper dankzij de bascorrectie. Het grote voordeel is dat de set in volume en frequentie regelbaar is, een eigen versterker heeft die zonder tussenkomst van passieve componenten de woofer aanstuurt. De bascorrectie voorziet ook in een beveiliging waarbij de woofer beschermd wordt als u te veel eist van de set. Wij hebben het filter zo ontworpen dat u in de meeste gevallen slechts het volume hoeft in te stellen. U bent zelfs vrij binnen het bereik van de 2 regelaars te experimenteren om goed gevoel te krijgen met de aanpassing.

Toepassingen en opstelling:
Een orkest performeert op haar best wanneer de omstandigheden goed zijn en voor een topklasse audio set zijn de regels niet anders. Een luidspreker kan pas optimaal presteren als u deze goed aanstuurt en zo goed mogelijk opstelt binnen de akoestische eigenschappen van de ruimte. High end apparatuur laat een slechte muziekproductie echt niet beter klinken dan op een doorsnee apparaat. Goede producties daarentegen klinken vele malen beter dan op een eenvoudige set en dan hoort u waartoe goede weergevers in staat zijn en is de investering volledig verantwoord, ook in de woonkamer. Xanadu ontwerpt luidsprekersystemen voor vele toepassingen maar houd er terdege rekening mee dat de omstandigheden in de woonkamer niet altijd even goed zijn of dat er simpelweg geen ruimte is voor een bepaalde luidspreker. Vandaar een groot aanbod. Wij monteren op onze luidsprekers doorgaans een schakelaartje om de hogere frequenties zo nodig te kunnen verzwakken in een harde akoestiek. De basactieve versies zijn regelbaar in het basbereik en dat kan in een moeilijke acoustiek voldoende zijn om hinderlijk dreunen tegen te gaan. Let wel, correctie middels elektronische weg maakt uw akoestiek niet beter maar maskeert doorgaans de wat grove fouten. Uit onderzoek blijkt dat een redelijke woonkamerakoestiek voldoende kansen bied voor goede weergave. Hoe raar het ook mag klinken, u went ook aan de eigenschappen van een ruimte zolang de fouten binnen de perken blijven. Opstelling voor luidsprekers: liefst vrijstaand, vanaf de achterwand ca 50 cm of meer naar voren. Hoe verder de luidspreker vrij staat hoe schoner de weergave, hoe minder de invloed van directe reflecties. Xanadu luidsprekers zijn zonder uitzondering ontworpen om ook wat dichter bij een wand te mogen staan. De 17 serie liefst niet dichter op de wand dan ca 30 cm vanaf de achterkant. Een hele oude “wet” uit de beginjaren van de stereofonische weergave luid na veel onderzoek dat een driehoek opstelling doorgaans fraaie resultaten oplevert. Hoe dichter de luidspreker tegen de wand staat, hoe meer laag maar vaak gaat het ten kosten van de openheid en transparantie. Een goed evenwicht bereikt u met experimenteren waarbij u niets fout kunt doen. Begin gerust met stappen van 20 cm naar voren, opzij, naar binnen of naar buiten. Daaruit blijkt al snel wanneer de set het mooist aansluit bij uw voorkeur en ruimte, u koppelt de luidspreker immers aan de akoestiek.

Versterking 17 serie:
Wat u erin stopt komt eruit. Een minder goede versterker zal nooit de eigenschappen van de 17 serie volledig benutten en dat is zonde, immers zijn er veel goede versterkers te koop en die zijn niet altijd onbetaalbaar. Kleine buizenversterkers zien het liefst een hoogrendement hoornsysteem maar leven ook helemaal op aan de HRS17BA. Een wat zwaardere buizenversterker in combinatie met de buizen-impedantiecorectie (ook fase) zal de buis optimaal doen presteren mits deze ook in staat is voldoende controle te hebben over de basluidspreker. Met transistorversterkers is impedantiecorrectie niet nodig hoewel ook niet elke buis er beter door presteert, vandaar dat we de correctie schakelbaar maken. Goede transistorversterkers + bron zijn transparant in de weergave, gedetailleerd, nooit zwabberig in de basweergave en zelfs het spel op de lage snaren van een contrabas of pedaal zijn moeiteloos te volgen. Schelle, harde of onsamenhangende weergave is vaak afkomstig van slechte muziekproducties of fout ontworpen keten van versterking, bron en bekabeling. Daarom is goed advies en vooral weer ervaring van zo groot belang en dat advies is vaak gratis. Alle testwinnaars aan elkaar koppelen is geen garantie voor goede weergave en de keten blijft zo sterk als haar zwakste schakel.

Age H van der Woud – Xanadu Luidsprekersystemen NL

Klik HIER om terug te gaan naar de specificaties.

Reacties zijn gesloten.