Musical Fidelity M8xi

In 1990 maakte Musical Fidelity de allereerste Super Integrated-versterker: de A1000. Hij werd enthousiast onthaald en wordt zelfs vandaag de dag tweedehands tegen hoge prijzen verkocht. De A1000 was de eerste van een lange reeks supergeïntegreerde versterkers van Musical Fidelity. Zijn kinderen: de NuVista M3, Tri Vista 300, kW500, M6/500i, NuVista 800 en NuVista 600 werden allemaal even enthousiast verwelkomd in de audiofiele wereld. De M8xi is de nieuwste en beste van het ras.

 

Algemene beschrijving
De M8xi is opgebouwd uit een afzonderlijke voorversterker met twee monoblok eindversterkers die een gemeenschappelijk chassis delen. De eindversterkers hebben elk een eigen koellichaam en aparte transformator, echt dual-mono. De voorversterker heeft een eigen aparte voeding en is dichtbij de ingangsaansluitingen gemonteerd. Bijgevolg zijn PCB-sporen erg kort. Dit elegante idee zorgt ervoor dat de signalen van beide kanalen een ultralage impedantie hebben zodra ze de versterker binnenkomen. Dit is een belangrijk detail. Elk kanaal heeft twaalf grote bipolaire transistors – 200 ampère piek-tot-piek is gemakkelijk beschikbaar. Ook de bhuizing is van hoge kwaliteit. Het voorpaneel is op maat gemaakt van  milspec aluminium. De op maat gemaakte koellichamen hebben uitstekende warmte-dissipatie eigenschappen. De M8xi-constructie geeft een gevoel van stevigheid en kwaliteit.

Nieuwe circuits
De afgelopen vijf jaar hebben de eindversterkercircuits een hoge staat van ontwikkeling bereikt. In onze nooit eindigende zoektocht naar het verbeteren van de prestaties en de klantwaarde zijn we op zoek geweest naar manieren om onze ontwerpen te verbeteren. Eén van de belangrijkste richtlijnen was om de configuratie met lage feedback ongewijzigd te laten. Het probleem was hoe de efficiëntie en prestaties konden worden verbeterd zonder de geluidskwaliteit aan te tasten. Ons nieuwe M8xi eindversterkerontwerp zorgt voor meer vermogen, minder vervorming en een betere geluidskwaliteit. De efficiëntie van de eindtrap is verhoogd, waardoor ongeveer 10% meer vermogen wordt geleverd bij een vergelijkbare voedingsspanning. Belangrijker nog is dat de hele driverfase pure klasse A is.
Al met al is de M8xi een volmaakte alleskunner. Het klinkt als een kleine klasse A-versterker met een enorm vermogen.

De DAC
De M8xi beschikt ook over een DAC met 5 ingangen. DAC’s komen steeds vaker voor in geïntegreerde versterkerontwerpen om het gemak te vergroten bij het aansluiten van een verscheidenheid aan digitale bronnen. Daarom werd besloten om een ​​DAC in te bouwen die onafhankelijk van de versterker op een hoog niveau zou presteren. Voor extra integriteit beschikt de DAC over een eigen voeding. Gebaseerd op de Texas Instruments PCM5242 TI DAC-chip met lage vervorming en lage ruis, die ook wordt gebruikt in veel andere premiumproducten in de hifi-industrie en in eerdere Musical Fidelity-producten, heeft de M8xi 2 x coaxiale (S/ PDIF), 2 x optische (S/PDIF) en 1 x asynchrone USB Type-B-ingangen. De coaxiale en USB-ingangen kunnen hi-res audiostreams tot 24-bit/192kHz ondersteunen, en de optische ingang kan tot 24-bit/96kHz ondersteunen. Voor maximale prestaties worden alle datastromen geüpsampled en opnieuw geklokt door een interne converter om jitter te verminderen en ongewenste artefacten in het geluid te verwijderen.

Technische prestaties
De M8xi levert 550 + 550wpc in 8 ohm. Het is uiterst stabiel en zeer lineair. De vervorming is ook laag; lager dan 0,005% in het hoorbare frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz. De M8xi heeft een opmerkelijke lineariteit en consistentie. Hij is onvoorwaardelijk stabiel en kan elke bestaande luidspreker gemakkelijk aansturen met voldoende gangreserve.

Vervorming
De overgrote meerderheid van versterkerfabrikanten spreekt pas over vervorming bij 1 kHz. Wij zijn van mening dat dit slechts een fractie van het verhaal is. Vanuit ons perspectief moet een versterker een zeer lage vervorming hebben van 20 Hz tot 20 kHz en hoger. Wij zijn van mening dat de hoogfrequente prestaties van een versterker de totale prestaties van het circuit en de PCB-indeling bewijzen. De M8xi-vervorming verandert nauwelijks van 10 kHz naar 50 kHz. Een uitstekende prestatie en validatie van het circuitontwerp en de PCB-indeling.

Ruisverhouding
Versterkers moeten stil zijn. Als dit niet het geval is, gaan details op laag niveau onherroepelijk verloren. Ook wordt het dynamisch bereik ernstig aangetast. Dynamisch bereik is niet alleen hoeveel vermogen een versterker zal produceren, maar ook hoe stil hij kan zijn. Dynamisch bereik is het totaal van het stilste tot het luidste. De M8xi blinkt uit in dit opzicht.

Precisievolumeregeling
De M8xi heeft een nauwkeurige volumeregeling. Dit zorgt voor een perfecte tracking tot op zeer lage niveaus, wat onhaalbaar is met standaard potentiometers. Deze uitstekende nauwkeurigheid wordt bereikt door lasergetrimde substraatweerstanden.

Geluidskwaliteit
De M8xi klinkt moeiteloos, vloeiend en dynamisch. Het klinkt niet ‘luid’. Het klinkt gewoon goed. De dynamiek wordt afgehandeld zonder drama of gedoe, gewoon pure muziek. Het klinkt als een fantastische kleine klasse A-versterker, maar met onbeperkte hoofdruimte. Perfectie!

Zie prijslijst Musical Fidelity voor actuele prijzen!

M8xi – Specificaties
Versterker

 • Uitgangsvermogen (20 Hz – 20 kHz): 550 Watt per kanaal bij 8 Ohm (870 W bij 4 Ohm); Piek 1,6 kW bij 2 ohm
 • Maximale uitgangsspanning: 67 volt RMS, 20 Hz tot 20 kHz; begin van clipping (190 volt piek-tot-piek)
 • THD+N: <0,004% typisch, 20 Hz tot 20 kHz (XLR)
 • Signaal/ruis-verhouding: > 86dB ‘A’-gewogen (XLR)
 • Ingangsimpedantie: 25KΩ (RCA), 50KΩ (XLR)
 • Frequentierespons: +0, –1dB, 10 Hz tot 100 kHz
 • Maximale piekuitgangsstroom: 105 Ampère
 • Dempingsfactor: 150
 • Uitgangsapparaten: 3+3 paren (overbrugde opstelling) per kanaal

Ingangen (analoog)

 • 4 paar RCA-connectoren op lijnniveau
 • 2 paar lijnniveau XLR (gebalanceerde) connectoren

Ingangen (digitaal)

 • 2x Coax S/PDIF tot 24 bit 192 kHz
 • 2x Optische S/PDIF tot 24 bit 96 kHz
 • 1x USB B Asynchrone USB tot 24 bit 192 kHz

Uitgangen (analoog)

 • 1 paar lijnniveau RCA vast
 • 1 paar pre-out RCA-variabel
 • 1 paar lijnniveau XLR-variabel

Uitgangen (digitaal)

 • 1x Coax S/PDIF tot 24 bit 192 kHz
 • 1x Optische S/PDIF tot 24 bit 96 kHz

Algemeen

 • Afmetingen (BxHxD): 485 x 185 x 510 mm
 • Max.Verbruik: 2000 Watt
 • Gewicht: 46 kg

Reacties zijn gesloten.