Muziek

Muziek: daar is alles eigenlijk om te doen: muziek. Genieten van mooie instrumenten, stemmen. Muziek is er in alle soorten maar ook kwaliteiten. Van een slechte opname kan ook een Xanadu luidspreker geen mooiere maken. Maar goede opnames zijn daarentegen wel een maatstaf hoe het kàn klinken.

We gebruiken tijdens onze demo’s een keur van muziek, van pop via klassiek naar bijvoorbeeld jazz. Hieronder een selectie van door ons veel gebruikte muziek:


Malia & Boris Blank – Convergence
malia__boris_blank-convergence_aBoris Blank, de helft van Yello, staat garant voor prachtige muziek en vooral spectaculaire opnames en kwaliteit. Zo ook hier.
Malia, een jazz zangeres uit Engeland, maar met Malawi bloed, vult de zang in op een erg fraaie manier.
Luister naar het overweldigende laag, het zeer open geluid van haar stem en een keur aan instrumenten. Vooral nummer 11, Turner’s Ship, voldoet aan de hierboven genoemde eigenschappen. Afrikaanse invloeden en ritmes komen je tegemoet, heel fraai!
Lekker onderuit zitten, een mooie wijn erbij en geniet van deze prachtige muziek.


Patricia Barber
Cafe Blue

patricia_barber_cafe_bluePatricia Barber is Amerikaanse jazz zangeres, pianiste en songwriter Cafe Blue is een opname uit 1994 welke meer dan 15 prijzen heeft gewonnen. Het album bevat sprankelende improvisaties en afkomstig vanuit Patricia’s klassieke als jazz achtergrond.
Ondanks dat de opname al uit 1994 stamt is deze absoluut audiofiel. Het geluid klinkt transparant en je wordt als het ware de muziek ingetrokken. Dynamische instrumenten en vocaal erg fraai. De muziek is gevoelig, emotioneel en verfijnd maar ook provocerend. Geniet van een waar meesterwerk door een van de beste jazz artiesten van deze tijd!


A Distortion of Love
PB - A Distortion of LoveLiefhebbers gaan deze uitvoering waarderen!  je valt er zeker niet bij in slaap maar persoonlijk vind ik dit geweldige muziek, barstensvol energie. De klankkwaliteit ervaar ik als “typisch Patricia Barber”, best helder en soms een s-je op de stem, het bekende baswerk….  gewoon eens proberen een paar keer te beluisteren.


Toccata: Jacques Loussier Plays Bach
Toccata Jacques Loussier Plays BachIn de jaren 90 beluisterden wij deze uitvoering voor het eerst en is nooit uit de collectie verbannen, tijdloos en prachtige opname. Natuurlijk zijn er tal van meningen over het “vertalen” van Bach werken maar uitgevoerd door Jaques Loussier  weet toch vele liefhebbers te imponeren.


Vivaldi, Geminiani: Cello Sonatas
Vivaldi, Geminiani Cello SonatasMijns inziens is dit een geweldig werk, schitterende uitvoering en opname. In delen waarin de contrabas, het podiumorgel en de cello samenspelen is de weergave haast tastbaar aanwezig.


Satie: Gymnopedies / Gnossiennes
Satie Gymnopedies GnossiennesJaques Loussier en Satie,  erg mooie productie waarbij de weergave behoorlijk rijk en direct is, Piano, drums en bas.


Anne Sofie von Otter with the Drottningholm Baroque Ensemble
Anne Sofie von Otter with the Drottningholm Baroque EnsembleAnne Sofie von Otter, klassiek, vocaal.


Miles Davis: Kind of Blue
Kind of BlueMiles Davis Kind of Blue staat bij Xanadu op het erepodium. Deze plaat blijft boeien, keer of keer .
Kind of Blue is een echte klassieker in de Jazz wereld en verscheen in tal van uitvoeringen. Ooit kocht ik mijn grote bezit uit de rommelbak van een groot winkelbedrijf, € 4,50 , te erg voor woorden maar bijna te mooi als beleving. Laat je niet weerhouden dit meesterwerk te beluisteren, de klank is belegen maar ongelooflijk realistisch.


Pink Floyd: The Dark Side of the Moon
PF-dark side of the moonPink Floyd, Dark site of The Moon is het grote en algemeen bekende werk, samen met The Wall. Liefhebbers van Pink Floyd zou ik adviseren alle werken te beluisteren, werkelijk een avontuur. Wil je de sfeer van Pink Floyd eens Life in je opnemen, ga dan beslsit naar een van de concerten van Pink Project! Je zult verbaasd zijn hoe authentiek de klank is, de perfectie in uitvoering, elke keer opnieuw. Mijn persoonlijke binding met Pink Floyd muziek is o.a. Comfortably Numb.
Ik heb zoveel mogelijk uitvoeringen van dit nummer verzameld want er zijn er vele . Als ik het fout heb dan is dat maar zo, ik denk dat David Gilmour “de baas van Comfortably Numb” is. Beluister en zie dit ëens uitgevoerd op de DVD Kdansk, voor mij spreekt de blik van David Gilmour duidelijke taal.


Rutter: Requiem / Anthems
Rutter Requiem AnthemsHet Reqiuem van Rutter, Reference Recordings. Deze uitvoering is geliefd bij velen. De klank is beheerst, het orgel draagt koor en orkest. De dynamiekomvang lijkt behoorlijk. De zachte delen zijn echt fluisterzacht, vaak draait men dan het volume op: niet doen, juist dit natuurlijk gegeven maakt deze uitvoering m.i. zo bijzonder. Ik onthoud mij van commentaar aangaande de artistieke inhoud want dat is aan anderen te beoordelen. Op audioshows draaide men vaak 1 track, Lux Ateerna , eigenlijk misbruikt om een bepaalde eigenschap te benadrukken waar het orgel zo rijk en vol energie wordt ingezet en de ruimte lijkt te vullen met laag.
Ik heb vele demonstraties gehoord die niets hadden te maken met passie voor muziek en van het orgel een haast clowneske vertoning makten. Gelukkig hoorde ik ook regelmatig demonstraties met respect voor de muziek waarbij de set in staat bleek de fragiele verhoudingen in goede verschaling weer te  geven.
Beluister het hele werk van voor naar achteren en leer het kennen, beoordeel de audiofiele kwaliteiten slechts als mooi meegenomen ! Er zijn meerder uitvoeringen van het Reqiuem in kleinschaliger bezetting ( ik meen zelfs dat dit werk van oorsprong is bedoel om met een kleinere bezetting te worden uitgevoerd maar dat zal ik uitzoeken en desgewenst melden)


Mari Kodama: Beethoven: Piano Sonatas Op. 101 & Op. 106 “Hammerklavier”
Beethoven Piano Sonatas Op 101 en Op 106 HammerklavierOp dit label zijn onder anderen de Beethoven Piano sonates verschenen, uitgevoerd door Mari Kadoma.
Dit zijn internationaal bekroonde uitvoeringen.


Mike Garson: The Oxnard Sessions, Vol. 1
The Oxnard Sessions Vol 1De Oxnard sessions, Mike Carson, Reference recordings worden door mij hoogst gewaardeerd!
Zowel eerste en tweede deel en andere werken.


Clark Terry – The Chicago Session
Clark Terry - The Chicago SessionOpgenomen medio jaren ‘ 90, op de CD The Chicago Sessions is de legendarische trompettist Clark Terry te horen in een uitvoering met de Depaul University Big Band onder leiding van trompettist Bob Lark. Samengesteld uit twee zeldzame opnames, is dit jaren ‘ 50 en ‘ 60 stijl big-band bop die fans van straight-ahead jazz moet aanspreken.
Terry is in uitstekende vorm overal in en het is een genot om  het swingende ensemble te horen.


Eiji Oue & Minnesota Orchestra: Mephisto And Co

Mephisto And CoGeniet van het sensationele geluid met demonische invloeden, met onder andere Liszts ernstige Mephisto Waltz en Dukas’s komische meesterwerk The Sorcerer’s Apprentice.
De dramatisch einde aan Franck Le Chausseur Maudit vol virtuositeit verpakt , terwijl het koper prachtig schalt in Malcolm Arnold’s Tam O’Shanter.
De Dans Macabre is erg bekend geworden in Nederland door een attractie in de Efteling.

 


Jóhann Jóhannsson: Fordlândia

Fordlandia

Het werk Forlandia van Jóhann Jóhannsson werd mij geschonken door een klant die dit werk op de HRS100 beluisterde, samen met een kleine groep genodigden.
Voor mij is het deel “how we left Fordlandia” magisch, filmisch, meeslepend en soms inktzwart met ongelooflijk lage partijen door het orgel, spannend en ik heb het liefst zwart wit foto’s in de hand om de sfeer te versterken. Het werk lijkt rustig van opbouw met tal van kleine , bijna verstopte details, welke uiteindelijk uitbarst in een korte explosie van de hoge strijkers, daarna volgt de muziek de ingeslagen wegen en neemt het tempo af wat als een vorm van berusting, zoals door mij persoonlijk werd ervaren. Iedereen zal het anders beleven en speelt zich voor luisteraars af tussen saai en tranen over de wangen. Op Internet is onder zijn naam voldoende informatie te vinden.
Kijk wel een beetje uit met kleine luidsprekers.


Georg Friedrich Händel, Anne Sofie Von Otter, Musica Antiqua Köln, Reinhard Goebel ‎– Marian Cantatas & Arias

handel1

GeorgeFriedrich Heandel, Marian Cantates & Arias, Anne Sofie von Otter. Een standaard werk binnen de Xanadu collectie.
De eerste keer dat ik dit beluisterde in de jaren negentig was ik samen met Dick S (de DS serie van Xanadu) aan het luisteren naar een versie van de DS30. Als deze muziek bij je past en je hebt een goede audioset, dan is de kans groot dat je dit werk hoogst zult waarderen.


De volgende werken worden door Dick Slagman (Xanadu) en ondergetekende  van harte aanbevolen !

RAMEAU: UNE SYMPHONIE lMAclNAlRE. LES MUSICIENS DU LOUVREi MARC MINKOWSKI

rameau

Mooíe reconstructie van een enigszins vergeten componist. Vooral het deel “La Poule” is overweldigend.


D.SHOSTAKOVITCH: 2e CELLO CONCERT. SOL. GABETTA CELLO/ MUNCHNER PHILHARMONIKER- MARC ALBRECHï

solgabettaDe celliste dringt door tot op het botl Het orkest volEt haar met perfectie vele
ongebruikelijke instrumenten laten van zich horen” Een onvergetelijk muzíkaal
moment.


W.A.MOZARï: GRAN PARTITA KV 361. NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE/ EDO DE WAART

mozart1

Een monument c.q. legende deze uitvoering, voor mij nimmer overtroffen, ondanks de  vervlogen jaren een nobele klank.


G.F,HAENDEL: ARIAS FURORE: JOYCE DiDONATO mezzo I Les Talens Lyriquesl CHRISTOPHE ROUSSËT

furore

Prachtige vertolking van “een boze vrouw” met subtiele begeleiding

 


 G.F.HAENDEL: Music for the Royal Fireworks/Water Music. BOSTON BAROQUE/ Martin Perlman

handel1

Zeer gedetaileerd spel met fraaie strijkers en blazers klank, teven de unieke aanwezigheid van de “SERPENT”


F.CHOPIN: 2e Piano concert. MARI KODAMA/ Russian Nat.Orkest-KENT NAGANO

chopin1

Voor mij de mooiste interpretatie, de emotie en het bezielde spel van de pianiste en de tevens beheerste begeleiding van haar echtgenoot.

N.B. ook de BEETHOVEN SONATES van MARI zijn geweldig met een nagenoeg volmaakte píanoklank.

 


 H.BERLIOZ: SYMPIIONI E FANTASTIOUË. The Cleveland Orchestra/ P.Boulez

berlioz1Een overdonderende uitvoering waarin elk detail tot leven komt!


IGOR STRAVINSKY: Div.werken met o.a. DUMBARTON OAKS. SINFONIETTA de MONTREALi Charles Dutoit

strawinski1Klankkleurren in  al hun luister een facinerende productie.


IGOR STRAVINSKY: LË SACRE DU PRINTEMPS/ PETRUSHKA. DETROIT SYMPHONY ORCHESTRA/ ANTAL DORATIE

strawinski_petrouska1Spectaculaire dynamiek met prachtige orkestklanken


M.MUSSORGSKY: TABLEAUX D’UNE EXPOSIïION. CHICAGO SYMPHONY ORCHESTRA/ G.SOLÏI

musschorsky_exhibitionleder schilderij krijgt vorm en  kleur


Voor de liefhebber van deze mooie muziek nog een paar links alwaar goede opnames zijn te kopen:

PENTATONE
pentatone music, bezoek de site ! Pentatone heeft veel werken uigebracht in SACD kwaliteit.

CDVINYL4U
Een webshop met onder andere de labels Reference Recordings, XRCD en Fimm.

CHALLENGE RECORDS
Site met een zeer goed platencollectie

 

 

 

Reacties zijn gesloten.