Xanadu AW14-4

xanadu-hrs14-2013 aw14
Deze 2 uitvoeringen zijn het vervolg op de succesvolle DS14 welke in 1991 werd voorgesteld aan de pers en vanaf die tijd nooit meer uit het programma is verdwenen. Voortschrijdende inzichten passen wij graag toe en in de loop der jaren zijn er een aantal uitvoeringen van de DS14 verschenen, DS14,14-3,14alu,14Mg en zelfs in een minioplage een volledig actieve versies met ingebouwde versterkers en programmeerbare digitale filters maar dat bleek geen succes vanwege de forse kostprijs. DS of AW als toevoeging heeft te maken met de periode waarin de sets gemaakt zijn en is verder van geen belang.

Het succes is mede te danken aan de relatief kleine behuizing en de door Xanadu in eigen huis ontwikkelde Xanadu Hybride Tube. Een uniek concept dat uitsluitend onder bepaalde condities de gewenste voordelen oplevert. De Hybride tube is een soort akoestische transformator, net als een trafo of een hoornluidspreker. De afstemming is uiterst kritisch en elke set wordt voor levering aan een uitgebreid testprogramma onderworpen. Is alles volgens onze eisen, zal het systeem vele jaren foutloos functioneren, getuige de grote groep gebruikers die nog aan de 1e generetatie DS14-en veel plezier beleven. Een overstap naar de nieuwe generatie is voor deze mensen een uiterst zinvolle opwaardering en behouden het fraaie open karakter, de ongekleurde basweergave en probleemloze integratie in de woonkamer.

Een AW14-4 is ontworpen voor woonkamertoepassing op normale tot best wel luide weergave. Het is een luidspreker die alle soorten van muziek goed weergeeft met een ongelooflijke transparantie wat nu eenmaal Xanadu-eigen is. De basweergave van een Xanadu Hybride tube is rijk en vol van definitie maar zal nooit boemen of dreunen. Voor hardrock op live sterkte is een 14 serie niet bedoeld hoewel op pittig luistervolume menige rockfan de oren spitst. Een DS14 of HRS14-f2d is breed inzetbaar en mits met beleid gebruikt, zeker toepasbaar in de betere home-cinema systemen. Geniet dan van het haast 3D geluid en verwacht geen buikschuddend laag van voorbij wandelende dinosaurussen. Dat is het domein van de subwoofers.

Onze klantenkring telt opvallend veel liefhebbers die weten hoe live muziek in een concertzaal klinkt en waarderen de neutraliteit van de Xanadu luidsprekers en genoemde AW14. Verwacht geen concertzaal weergave in uw woonkamer maar een verschaling daarvan. Als de verhoudingen kloppen ervaren we dat als realistische weergave. Xanadu laat zich dan ook nooit verleiden om sets een “kleurtje”mee te geven als extra veel laag, mid of hoog om even op te vallen.

Wat zijn de verschillen?
Gebruikelijk voor Xanadu is dat wij van een bepaald model vaak 2 tot wel 3 uitvoeringen leveren. Soms is het net even een karakterverschil tussen 2 nagenoeg identiek geprijsde systemen, meerwaarde door toevoeging van nog meer puntjes op de i. Dat kan door gebruik te maken van nog betere componenten en drivers. De verschillen zijn nooit dramatisch groot en daarmee voorkomen wij ook dat 1 van de 2 of 3 modellen niet voor “vol” wordt aangehoord. Ze zijn altijd van hoog niveau alleen de ene met net iets meer natuurlijke openheid en vanzelfsprekendheid dan de andere en uiteraard een aangepaste prijskaart. Die meerwaarde wordt hoorbaar als ook de aansturende apparaten en met name het bronmateriaal op orde zijn, niet te vergeten de acoustische omstandigheden.
De entree is geschikt voor enkelvoudig aansluiten, geen bi-wiring of bi-amping omdat we dat in deze configuratie niet zinvol achten maar bi-wire kan zonder meer als u dat toch wenst.

Weergave en opstelling:
De Xanadu AW modellen laten zich relatief gemakkelijk opstellen in een normale acoustische omgeving. Omdat de basweergave geen enkele overdrijving kent en vrij is van gedreun en geboem, mag ze zelfs wat dichter bij een wand worden geplaatst. Stuur de AW14 altijd aan met goede versterkers en bronmateriaal, kabels in een prijsklasse welke verantwoord en zinvol is. Vrijstaand geeft een wat opener en dieper podium maar de laagweergave hangt meestal af van de positie tov van de achterwand etc. Op papier laat uw acoustiek zich niet horen en een tip is dat u dien te experimenteren, begin met stappen van een cm. of 20 naar binnen, buiten, achteren en naar voren om u te verbazen over de verschillen. De driehoek opstelling als bedacht in de begintijd van stereofonie heeft nog nooit aan waarde verloren .

Buizenversterkers? Jazeker, geen probleem omdat net als bij elke Xanadu de luidspreker de versterker vriendelijk belast. Dat wil zeggen dat geen enkel goed ontworpen versterker het moeilijk heeft aan de luidspreker. Impedantiecorrectie voor buizen is niet nodig bij deze versies omdat de belasting al nagenoeg constant is.

Overige regelaars: standaard is een schakelaartje aan de achterzijde waarmee de hoogweergave binnen ca 2dB regelbaar is vanaf 3kHz.
Dat is voor het menselijk gehoor een zeer gevoelig gebied waarin kleine verschillen duidelijker zijn. Soms is de acoustiek of aansturing of zelfs bronmateriaal wat luider in het hoog dan neutraal of wilt u gewoon iets minder hoog . Dan is de schakelaar zinvol zonder dat de tonale balans negatief wordt verstoord. Het is een klein stapje.

AW14
Systeem 2-weg Xanadu Hybride Tube
Afmetingen HxBxD incl. voetplaat in cm 92 x 30,5 x 18,5
Basunit 15 cm. alu membraan ext. x-max*1
 Hoogunit 110mm bandtweeter matched pair
Filter Xanadu 2e/4e orde
Bekabeling Twisted Copper OFC
Aansluiting Messing verguld Bi-wired of  enkelvoudig
Frequentiebereik 47Hz  – 25kHz (-3dB nearfield/bas)
Impedantie 6 Ohm / Z-min 5.3 Ohm, zeer vlakke curve
Rendement 86.5db op 2.83 V/W/M  1kHz
Belastbaardheid*2 Voldoende voor woonkamer
Optioneel Regelbaar volume >3kHz +- 2dB
Uitvoeringen Lak in satijn of hoogglansLak in satijn of hoogglans

Xanadu: aan genoemde inhoud kunnen geen rechten worden ontleend, wijzigingen voorbehouden

*1 groter dynamisch bereik in bas grote max. uitslag en weinig vervorming.
*2 afhankelijk tijdsduur/frequentie/

Reacties zijn gesloten.