Xanadu DS17 AMT-F2D

De eerste uitvoering van de DS17 was de standaard versie en dateert uit de begin jaren negentig.
De iets latere E versie, de meest kostbare met de Esotar tweeter werd vanaf 1995 alleen toegepast in de DS17 “met dakje” zoals de vormgeving destijds werd genoemd.
Een DS17E koste toen FL 6000,-per set. De huidige versie is de meest exclusieve uitvoering ooit, ook de prijs is enkele niveaus gestegen.

De DS17AMT is een Xanadu Hybride Tube, een uniek systeem waarbij de basweergever gekoppeld wordt aan een pijp , wij noemen dat de akoestische belasting.
De koppeling zorgt voor een ver doorlopende basweergave, geheel vrij van kleuring of hinderlijk gedreun. Xanadu is bekend geworden door toepassing van dit unieke systeem, de Xanadu Hybride Tube en past dat in een aantal modellen toe.
Dick Slagman, vandaar DS, heeft deze techniek vervolmaakt en de eerste prototypes werden al in de vijftiger jaren gebouwd. Let wel dat het principe al verder terug gaat in de vorm van orgelpijpen en andere toepassingen.
Natuurkunde kent m.i. geen tijd of modificaties, alleen deze juist toepassen vergt de nodige ontwikkeling en kennis welke op ondergetekende is overgedragen.
De basluidspreker en de pijp vormen 1 geheel. Zie de werking maar als een akoestische transformator waarbij de luchtmassa in de pijp op exact een gekozen moment in beweging komt, deze levert dan meer energie , beschermd de woofer tegen mechanische overbelasting. Het werkt geweldig, mist goed toegepast.

De DS17 AMT is de allernieuwste versie, voorzien van een wondermooie Air Motion Transformer voor de hoogsectie en de beroemde bas/mid eenheid met magnesium membraan die al jaren dienst doet in de kostbaarder ontwerpen. Dit magnesium membraan heeft weinig massa en is stijf. De motor of aandrijving is uiterst precies en heeft weinig verliezen.

De DS17AMT is de luidspreker voor de fijnproever , liefhebbers van openheid en transparantie ondersteund door de fraaie, gedetaillerde basweergave.
De set is ook geschikt voor buizenversterkers.

Een DS17AMT laat zich vrij gemakkelijk opstellen maar het loont beslist de moeite te experimenteren met de plaatsing. Bij aankoop wordt de set door ons thuis geplaatst (binnen NL). Deze luidsprekers verdienen alleen het beste als aansturing!

Het aansluitveld is voorzien van WBT of Mundorf zuiver koper entrees, naar keuze enkelvoudig of bi-wired. Standaard is de DS17AMT voorzien van soundcare voeten (spikes in een huisje om harde vloeren niet te beschadigen maar primair de betere klank)

Specificaties:

DS17 AMT-f2d
Systeem Xanadu Hybride Tube 2-weg
Luidspekers Bas-Midrange 18 cm. magnesium cone
Hoogsectie/Tweeter 150mm Air Motion Transformer
Schakelaar Tophoog >2kHz +- 2dB  schakelbaar
Filter Xanadu 3e orde accoutstisch High end componenten
Bekabeling Twisted Copper Ofc
Aansluiting Enkelvoudig WBT nextgen
Optineel Bi-wire/amping
Frequentiebereik +- 3dB ca. 35Hz..30kHz
Impedantie nominaal 5 Ohm
evt. Correctie voor buizenversterkers Optineel
Rendement 87,5dB/W/M
Belastbaarheid*1 voldoende voor woonkamer toepassing 120Watt > 60Hz *
Uitvoering 2013 Lak in satijn of hoogglans
Standaard met voetplaat en lange doekfronten + spikes of kegels
Optioneel Soundcare voeten
Parelmoerlakken
Two-tone (voet en kast verschillend in kleur)

*1 Belastbaarheid: Afhankelijk van frequentie, tijdsduur en kwaliteit versterker.

Reacties zijn gesloten.