Xanadu HRS80

xanadu_hrs80_001Algemeen
De HRS80, afgeleid van de compromisloze  Xanadu HRS100, deelt een aantal belangrijke technieken zoals de fraaie en doordachte constructie. De kast is opgebouwd in lagen van 3mm, elke laag verlijmd en geperst tot een zeer solide en resonantievrij systeem.  De midrange heeft haar eigen geoptimaliseerde behuizing,  een akoestiek op zich! De tweeter is een bekende en vindt u ook terug in de HRS100, HRS90HRS55, en HRS20 (daarnaast gebruiken we  Air Motion Transformers  (HRS52, HRS17KA) en ook deze behoren tot de groep Folietweeters.  Zowel Band als AMT tweeters zijn van grote klasse !).
Elk Xanadu ontwerp heeft een merkeigen signatuur, ongeacht het soort drivers welke toegepast worden.  In het topsegment kunnen we nu eenmaal op het scherpst van de snede ontwerpen, dat stelt extreem hoge eisen aan onze vaardigheden en aan de kwaliteit van de afzonderlijke delen. Als u een dergelijke set luidsprekers aanschaft zult u ook bereid zijn te investeren in de  juiste aansturing. Een deskundig opgebouwde set fungeert als een eenheid, dan pas kan een luidspreker laten horen wat ze in zich heeft. Stel dat uw akoestiek zo beroerd is dat het zonde lijkt in een topklasse audioset te investeren, grijpen we in een met een processor om de luidsprekers en akoestiek optimaal op elkaar af te stemmen.  Een goede akoestiek is puur natuur en  te prefereren maar anno 2016 beschikken we over gereedschappen welke enige jaren geleden nog  fantasie en sciencefiction werd genoemd.  Toch en ongeacht dit optionele gereedschap blijft een absolute voorwaarde dat bekabeling, versterkers , bronnen etc.  met zorg moeten worden samengesteld.

Tweeter
Deze folietweeter heeft een enorm sterke aandrijving, neodymium, en een verwaarloosbaar gewicht van het bewegende membraan. Zoals vaker gezegd, massa is de vijand van goede weergave.

Basluidsprekers
De basluidsprekers voldoen volledig aan deze door ons gestelde eisen, weinig massa, sterke aandrijving, geringe verliezen.
De basreflex afstemming is zodanig gekozen dat er geen enkele sprake is van overdrijving in het laag maar deze vanzelfsprekend en op natuurlijke wijze de laagste tonen weergeeft. Definitie, ook in het laag, het spel van bassdrum en bassist te samen moeiteloos kunnen volgen zonder versmering of hinderlijk gedreun en bij herhaling “liever geen laag dan fout laag”

Keramiek
In het Xanadu topsegment worden meestal keramiek drivers toegepast voor het middengebied vanaf ca. 150 hz..  Deze drivers excelleren in openheid en definitie zonder enige vorm van hardheid of overdrijving. Natuurlijk kennen wij ook de verhalen dat keramiek “hard ” klinkt, maar dat is nonsens en dan het gevolg van een fout kast en filter ontwerp.  Hoe beter de eenheden zijn, zo meer de puntjes op de i gaan tellen, foutjes in het totale ontwerp maar ook van bronnen en aansturing worden genadeloos weergegeven.
Doe je het goed, is elk muziekstuk een feest!  De membranen zijn uit 1 stuk gevormd, deze zijn zeer licht in gewicht en hebben een sterke aandrijving, verliesvrije motoren zogezegd.

xanadu_hrs80_002Kastopbouw
De kast is gebouwd uit lagen berkenhout van 3 mm dik waarbij deze worden verlijmd tot een dikte van ca 22 mm.
Voorafgaand aan de bouw is middels simulatie beoordeeld hoe de kast constructief moet worden opgebouwd, dit om resonanties en dus kleuring in de weergave te voorkomen. De vormgeving en constructie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bekend is Toccata en Fuga van Bach, gespeeld op een groot orgel in een kathedraal is dat nogal indrukwekkend en veel luidsprekers laten in de laagste octaven verstek gaan, kasten trillen etc.  Draai op flink volume een dergelijk werk, leg uw hand op de kast, bescherm uw oren , en ervaar een nagenoeg trillingvrije kast.

Spikes
De kast staat op Soundcare Jupiter voeten. Deze hebben de juiste hoogte, immers is de basreflexpijp aan de onderzijde gemonteerd en vormt één geheel met de voet, dus de hoogte en oppervlakte van de voet zijn een onderdeel van de bas afstemming.

Aansluitveld
De HRS80 is voorzien van 4 inputs, zogeheten bi-wire/bi-amp.  Dit zijn hoogwaardige en kostbare poolklemmen. Ook daar juist niet bezuinigen want het maakt nogal verschil of het signaal door een  stuk ijzer gaat wat men met een glimmend laagje afwerkt, of een zuiver en goed materiaal .

Filter
hrs80_speelklaarHet scheidingsfilter is een verzameling condensatoren, weerstanden en spoelen en vorm het hart van de set. De schakeling van dit filter is alles-bepalend voor de mogelijk haalbare resultaten!
Een filter zorgt ervoor dat de bas naar de basluidpreker gaat, mid naar de midrange  en dus hoog naar de tweeters. Te samen moet die constructie van elektrische en akoestische componenten u het gevoel geven naar 1 luidspreker te luisteren, 1 geheel, zonder dat je elke driver apart hoort.
Stel je voor, woofers met hard papieren membraan, een midrange met keramiek membraan, een tweeter met een foliemembraan  en toch ervaar je de weergave als één samenwerkend geheel, dan zijn we wat minder bescheiden en daaraan is gekoppeld onze kreet “Science no Fiction” wat u in onze reclames kunt tegenkomen.

Bekijk ook eens het bouwproces van de HRS80!

Neem gerust CONTACT met ons op voor meer informatie!

Specificaties Xanadu HRS80
Systeem 3-weg basreflex
Bas 2 x 22 cm
Midrange 17 cm keramiek
Front tweeter 11 x 19cm bandtweeter
Achter tweeter 110 mm bandtweeter
Aansluitveld bi-wired
Basreflex onderzijde van de kast, speciale vormgeving en Xanadu afstemming
Impedantie 4 tot 8 ohm, versterker vriendelijke belasting
Frequentiebereik 28 Hz – 25 kHz,   binnen 3dB  ca. 34 Hz- 20 kHz.
Belastbaarheid ruim voldoende voor woonkamer gebruik
Rendement (1W op 1m bij 2.83V) ca.  89 dB
Afmetingen (H x B x D)
inclusief voetplaat en spikes
103 x 28,5 x 41,5 cm
111,5 x 36 x 49 cm

Reacties zijn gesloten.