Xanadu HRS90 (opgevolgd door HRS95)

Xanadu presenteert de HRS90! Al bij de eerste noten weet je dat de tonale balans klopt en wil je alleen muziek luisteren, de rest is bijzaak.
De HRS90 is net als de HRS80 en de HRS100 een waardevol product in tijdloze en voorname vormgeving. Voorloper van de HRS90 is de HRS55 keramiek
welke al jarenlang door vriend en vijand wordt beschouwd als een van de beste weergevers in haar klasse. De HRS90 gaat nog verder!
Inhoudelijk staat deze ene zin voor: Voortschrijdend inzicht, vakmensen, muziekliefhebbers pure sang, technische vaardigheden, maanden zwoegen aan de teken- en computertafel om de basis te leggen. Dan de langdurige luistersessies die uiteindelijk de klank bepalen. Mensen luisteren anders dan machines. Wij leggen de lat hoog en zijn niet snel tevreden maar als we ervoor tekenen is het product ook werkelijk goed, aan u de beoordeling.

Voorafgaand aan elk project hebben we doelstellingen gedefinieerd betreffende eigenschappen, kostprijs en verkoopprijs waarmee we van start gaan en gunnen we ons enige speelruimte.
Commercie moet een rol spelen en speelt ook een rol. Het is onze inzet en de verkoop levert ons een bestaan. Toch zullen we niet besparen op kwaliteit of arbeid waardoor het ontwerp minder presteert dan mogelijk is, dan moet de set maar wat hoger geprijsd worden.
Als minder groot bedrijf zijn we te zeer betrokken bij de producten en klanten om zakelijk zo te kunnen denken en handelen.

Kast
Handgemaakt door een ambachtelijke meubelmakerij. Opgebouwd uit meerdere lagen berkenhout van 3 mm dik tot de gewenste dikte van 2 cm constructie Middels daarvoor geschikte software en onze jarenlange ervaring is een kast ontstaan welke geen eigen bijdrage (lees:kleuring) levert aan de weergave. De plaatsing van de drivers, de opbouw van de 4 binnencompartimenten, de materiaalsterkte en kastvorm resulteren in een uiterst stabiele en “stille” behuizing. Daarnaast is het gelukt de technische eisen vorm te geven in een  schitterende behuizing met aandacht voor detail en we zijn zuinig op de stylist die onze technische ontwerpen en eisen verpakt in een maatkostuum. Het vakmanschap van de verschillende disciplines is zichtbaar en hoorbaar, handwerk en waardevol.

Achtergrond
Elke Xanadu klinkt als een “echte Xanadu”, natuurlijk, helder en strak laag . Elk materiaal waaruit het membraan van een driver is vervaardigd, heeft unieke eigenschappen. Xanadu is in staat de huis eigen klank of “Signatuur” binnen elk model te realiseren, ongeacht het materiaal van het membraan (!). De kostbare modellen zijn simpelweg in staat tot nog meer verfijning, gekoppeld aan voelbare kracht en dynamiek, ondersteund door prachtige basweergave.
Een goed ontworpen, kwalitatief hoogwaardig basfundament, is van uitzonderlijk belang voor uw muziekbeleving. De weergave van Xanadu luidsprekers valt in positieve zin op, ze vallen niet op. U wordt zo het geluidsbeeld ingezogen. Eigenschappen van bas, midden en hoog afzonderlijk of als geheel te waarderen of uitdrukken in getallen is tamelijk zinloos.

Omschrijving klank
Een HRS90 kent net als de HRS80 en de HRS100 weinig beperkingen , uitgaande van woonkamer of gebruik in kleine zaal of professionele studio.
De HRS90 excelleert in dynamiek en ruimtelijke weergave, mits goed opgesteld en aangestuurd. Ten opzichte van de HRS80 is de meerwaarde de extra woofer en midrange en ik ben van mening en verantwoordelijk voor de uitspraak “hoe meer bewegend oppervlakte (bij weinig massa) hoe liever”. Hierin past dan weer perfect de HRS100 welke er nog een schepje bovenop doet. Als we daaraan ook nog de uitspraak toevoegen “liever geen laag dan fout laag” onderbouw ik dit hoofdstuk.
Klank laat zich moeilijk omschrijven en moet je aan den lijve ondervinden. Dat de klankkwaliteit van zeer hoog niveau is , mogen we met zekerheid zo benoemen. Het Xanadu geluid of signatuur staat garant voor no nonsens, geen gedreun en geboem, geen gesis en hardheid maar is volledig in balans en zo natuurlijk als maar haalbaar is. Moet het laag voelbaar zijn? Geen thema. Een solist als losstaand in de ruimte ervaren in al haar of zijn levendigheid?
Uiteraard, klankbeoordeling is subjectief en afhankelijk van eigen voorkeur en ervaringen, klankkwaliteit is mijns inziens objectief. Binnen verschillen in benadering tussen goed ontworpen weergever X of X2 beslist de eigen voorkeur. Als referentie voor de Xanadu ontwerpen ben ik voorstander van life muziek in een goede omgeving, liefst onversterkt en akoestisch. Binnen Nederland is Het Concertgebouw Amsterdam een leerzame omgeving. Er zijn veel meer goede zalen en situaties denkbaar maar waar je ook bent, de natuurlijkheid van een instrument is altijd herkenbaar en mijn taak als ontwerper stelt mij de eis om de echtheid van een life concert te verschalen naar de weergave in huis.
Dat is best een pittige opgave, een Mahler 5 of een sing and songwriter uitvoering zijn nogal verschillend. Goede luidsprekers hebben geen voorkeuren voor klassiek, pop jazz of welke stijl dan ook. Bij versterkte muziek zal de muzikant een sterke voorkeur hebben voor de juist eigen Sound van de ene of de andere versterker (vaak buizen) en podiumluidspreker….Xanadu weet de artistieke waarden van de muzikant, orkest of band te respecteren, zo goed mogelijk weer te geven en te verschalen naar de woonkamer.

De witte set als getoond op de foto’s is reeds geïnstalleerd bij de nieuwe eigenaar. Onze klant is bekend met de Xanadu “signature” en bestelde de HRS90 zonder deze gezien of gehoord te hebben.
Het enige wat wij voortijds konden aanbieden was een nagenoeg foto-realistische rendering in 3D en een kennismaking met de  Xanadu HRS80 luidspreker. Deze HRS80 maakte voldoende indruk om in vol vertrouwen de HRS90 te bestellen! Voorwaar geen kleinigheid.

Missie volbracht , de set klinkt werkelijk schitterend aan de Burmester combinatie. Ondergetekende heeft de set samen met de klant getuned binnen de mogelijkheden van de akoestiek.

Was getekend,

Het Xanadu Team

Neem bij belangstelling en informatie gerust CONTACT met ons op!

Meer foto’s op de FOTOPAGINA, ONTWERPSTUDIE en neem ook een kijkje bij de BOUW

Specificaties Xanadu HRS90 per kast
Systeem 3-weg
Bas 2 x 28 cm
Midrange 2 x 17 cm keramiek
Front tweeter 11 x 19 cm bandtweeter
Achter tweeter 110 mm bandtweeter
Filter Midden en hoog passief, ontworpen voor combinatie met actief laag
Basluidsprekers actief met DSP boards
Aansluitveld Single wire aansluitklemmen
Bassysteem Gesloten kast, actief aangestuurd laag
Versterkers Ingebouwd, Nederlands ontwerp met DSP door Xanadu geprogrammeerd voor de HRS90. Elke set wordt thuis
opgesteld en zo nodig voorzien van een unieke programmering als aanpassing
Kegels Standaard op Jupiter M8 spikes en verstelbaar.
Bekabeling Bas: 230 Volt kabel en gebalanceerde kabel op maat geleverd. (kleur zwart, wit of grijs)
Mid/Hoog:  optioneel Xanadu bekabeling op maat
Impedantie Laag nvt, mid/hoog nominaal 4 Ohm, gecorrigeerd en geschikt voor buizenversterkers
Frequentiebereik 25 Hz – 25 kHz,   binnen 3dB  ca. 34 Hz- 20 kHz.
Belastbaarheid Ruim voldoende voor woonkamertoepassing, zie uitleg onder “techniek” binnen de mogelijkheden en akoestiek van de luisterruimte
Rendement (1W op 1m bij 2.83V) Mid hoog 90 dB/W/m
Afmetingen (H x B x D)
inclusief voetplaat en SoundCare
115 x 30 x 48 cm
123 x 35 x 55 cm

Reacties zijn gesloten.