Wij hadden de eer een DS24 uit 1990 te mogen restaureren. Bij toeval bleek dit mogelijk de eerste Xanadu DS24 welke in 1990 is gebouwd en geleverd aan Raf Amsterdam.
Na het verwijderen van de onderplaat zag ik daar datum en naam van de bouwer, Age, ondergetekende . Dat geeft best een kick. De klant gaf er de voorkeur aan de set volledig nieuw op te bouwen, te voorzien van nieuwe eenheden en techniek gebaseerd op de kennis van nu.
Na inlevering van defecte drivers is het beperkt mogelijk nieuwe eenheden te bestellen. Dat is ingeval de beroemde Esotar tweeter en de 25 cm. woofer, een serieuze investering. Tel daarbij op dat filters zijn vervangen voor nieuwe componenten en de set is overgespoten in zwart hoogglans. De filterschakeling, akoestisch 4e orde Linkwitz, wat wij toen trots meldden in de folder, bleek slechts in details gewijzigd te moeten worden.
Dat vooral geeft aan dat we ook toen wisten waarmee bezig te zijn, deze credits komen de ontwerper en destijds de man die mij deelde in zijn kennis, Dick Slagman, volledig ten goede !
Het resultaat: een perfect klinkende en ogende luidspreker. Ook na 25 jaar en wat kleine aanpassingen blijkt de geliefde Xanadu DS24 Hybride Tube een geweldenaar. In onze goede luisterruimte, de Burmester aansturing en van den Hul The Cloud bekabeling, waande ik mij weer in de periode van alweer 25 jaar geleden waarbij de eerste, mogelijk zelfs deze, DS24 haar muzikaliteit openbaarde.
De klankverschillen van deze DS24 uit 1990 en de huidige generatie Xanadu luidsprekers laat zeker eenzelfde signatuur horen, de natuurlijkheid spat ervan af. Hoewel ze achter de komma niet helemaal de precisie en doortekening heeft van de latere ontwerpen blijft het een heerlijk klinkende set waar ik weer kort van heb genoten, zelfs de kreet high end is niet overdreven.