Terugblik Hifi Concert 4 november

Afgelopen zaterdag was het dan zover, het eerste door Xanadu georganiseerde “Hifi concert in kleine bezetting” ging van start.

De aangemelde 11 bezoekers waren mooi op tijd en na een kennismaking, een broodmaaltijd uit het vuistje en de zeer sterke koffie, zoals men mij vaak verwijt te zetten, namen we plaats in de luisterruimte waar ik de HRS80 voorstelde.
Gewend als ik was tijdens audio beurzen en voor audioverenigingen mijn zegje te doen, moest ik toch even slikken.

In de intieme sfeer van de 45 m2 luisterruimte, welke gelijkenis vertoond met een woonkamer, is een demonstratie veel persoonlijker. Na enkele minuten enig verbale onhandigheid, kreeg ik de smaak te pakken en sprak ik er in vrijheid op los en mocht ik een aantal mij geliefde stukken uit de muziekcollectie delen.
Gelukkig bleek mijn keuze geen reden voor de bezoekers om de ruimte gezwind te verlaten en was ik blij te mogen concluderen dat de weergave aan de hoge verwachtingen voldeed.
Immers, het verslag van de recensent Werner Ero in Music Emotion is dermate bejubelend, dat de lat best hoog gelegd werd.

De muziek welke we beluisteren varieerde van Jazz (Vloeimans), een deel uit het prachtige en breekbare Stabat Mater van Pergolesie tot indrukwekkende en lijf-vibrerende orkestklanken. De HRS80 doet dat met speels gemak, de Burmester aansturing doet wat er gevraagd wordt, dat weet ik ….. maar ik ben niet bekend met wat de bezoeker verwacht, diens ervaringen met Audio en/of echte muziek. Altijd spannend en leerzaam.
Hoewel ik de bezoekers had voorgesteld een eigen stuk muziek mee te nemen, is daar geen gebruik van gemaakt en dat doet mij stiekem goed. Iedereen heeft eigen muzikale voorkeuren, referenties en associaties welke je graag wilt beleven op die vreemde set in die totaal andere akoestiek en dat is de normaalste zaak van de wereld.
Ik ben ook van mening dat je niet altijd je eigen muziekstuk moet horen als voorwaarde om kwaliteit binnen een set te herkennen of van de muziek te genieten.

Na de luistersessie kwam er een Hollands gezellige communicatie op gang waarbij ik enkele vragen beantwoorde en inzicht gaf in de toegepaste techniek en achtergronden van een systeem of filosofie. Ik was wederom aangenaam verrast dat er gelukkig geen discussie van start ging over kabel x vs kabel z en over het wel en wee van de toegepaste eenheden. De weergave is wat wij als Xanadu prefereren en hoe subjectief een waardeoordeel ook is, zolang we van muziek genieten, is het doel bereikt.

In de andere multifunctionele ruimte had een gewaardeerde klant zijn eigen kleine buizenversterker geplaatst met daaraan 2 kleine Xanadu “maatwerk” luidsprekers, een hoogwaardige monitor met magnesium driver en bandtweeter.
Op zich een prachtig visueel geheel. Logisch dat dit ook de aandacht trok. Geheel spontaan gingen we in een rondje zitten en luisterden naar muziek op dit kleine systeem. Omdat de verwachting gezien de grootte niet hoog was, boekten de set bijval door de onverwachte en volwassen weergave, alles er op, alles eraan, zelfs goede basweergave. Binnen de grenzen van de natuurwetten en zeker geen beste akoestiek.

Dit was tevens het moment om ook maar eens andere luidsprekers de ruimte binnen te halen. Er waren 3 bezoekers die de HRS20 graag wilden horen en later die middag kwam ook de voordeligste Xanadu, “Le Poet” aan de klemmen en kreeg de aandacht die ze verdiend. Zelfs de HRS17 keramiek werd beluisterd.
Vaak van luidsprekers wisselen in de luisterruimte heeft niet mijn voorkeur tijdens demonstratie voor groepen en zal ik liever voorkomen. Iedere liefhebber weet dat steeds wisselen van set onrust veroorzaakt en per saldo komt dan geen set echt goed uit de verf.
In de niet officiële luisterruimte was het wisselen echter van toegevoegde waarde op de Luistersessie. Kon men toch even een korte impressie krijgen en stelde men mij meer vragen over de techniek. Zulke relatief kleine luidsprekers maken nieuwsgierig. Een meer technisch onderlegde bezoeker stelde mij vragen over fluxmodulatie en andere zinvolle zaken waarop ik vervolgens in een stroomversnelling de kennis binnen Xanadu kon etaleren. Gelukkig wist ik deze ronde te overleven en wil iedereen die kwam hartelijk danken voor zijn en haar aanwezigheid en prettige stemming.

Age van der Woud
4-11-2017

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.