Xanadu HRS55 DSP

HRS55_zonder_module_2De Xanadu HRS50/55 is al jaren in productie maar de ontwikkeling heeft niet stil gestaan.

Na de HRS50 werden de volgende basactieve modellen geïntroduceerd: HRS17BA, HRS38BA, HRS55dsp,HRS100dsp.

Geschiedenis:
Een jaar of 10 geleden is de eerste HRS50 versie verschenen als privé project. Net als vele muziek/audio liefhebbers ontkomen ook Xanadu ontwerpers niet aan de grillige eigenschappen van de woonkamer akoestiek. Wij zijn uiteraard enorme muziekliefhebbers en willen ook naast het werk, thuis, van muziek kunnen genieten. Daar hebben we niet de luxe van een geweldige luisterruimte en staan ook geen 10 sets opgesteld die je per situatie kunt inzetten.
Zeker met een groot systeem is het lastig een goede tonale balans te vinden omdat je de luidsprekers niet altijd optimaal kunt plaatsen. Heb je volop ruimte en kun je luidsprekers ideaal en geheel vrijstaand opstellen, dan behoor je tot de kleine groep uitzonderingen en is basactief niet een voorwaarde. Daaraan danken onze passieve luidsprekers, ook de grote systemen hun bestaansrecht.
Een kleine luidspreker is nu eenmaal eenvoudiger te integreren in de akoestiek en er is helemaal niets mis met een goede en minder grote luidspreker!

Xanadu ontwikkeld al sinds haar bestaan kostbare high end monitoren en vloerstaanders, kleine luidsprekers zonder compromissen (AW11Reference, HRS20SE, AW14 etc).

Soms wens je nog meer beleving, je wilt de muzikale energie letterlijk voelen alsof je op rij 7 in het Concertgebouw zit en is er behoefte aan een groter systeem. De uitdaging is dan hoe dit praktisch zo te ontwerpen dat het goed functioneert.

HRS55_doek_2De HRS50 was de eerste luidspreker met ingebouwde basversterkers van maar liefst 400 Watt per kanaal, nieuw ontwikkelde klasse D techniek en ideale partner voor de basssectie.
Deze werd gevoed door de ingebouwde DSP unit (digital sound processor). In het prille begin plaatste je dan meetapparatuur op de locatie en programmeerde je de bassectie conform een theoretisch ideaal, de fraaie meetcurven en cijfers deden je versteld staan. Toch was dit niet de juiste aanpak!

Een beter instrument dan een gezond gehoor is er niet en bovendien moet je de akoestiek zoveel mogelijk accepteren voor wat het is en je beperken tot kleine, zinvolle ingrepen aan de luidspreker als je geen aanpassingen kunt doen aan de ruimte, wat natuurlijk het mooist denkbare is maar evenzoveel valkuilen kent.

De luidspreker en akoestiek vormen een onlosmakelijk geheel en ga je teveel corrigeren dan ervaar je dat op termijn ook als onnatuurlijk.
Inmiddels hebben wij zoveel ervaring opgedaan met de afstemming van luidsprekers dat we dit nu al af fabriek nagenoeg optimaal kunnen instellen en bij de klant huis zonodig nog wat aanpassingen doorvoeren. Let wel dat ook na verhuizing geen ingewikkelde meetsessies meer nodig zijn, vaak zijn kleine aanpassingen voldoende die ook door u zelf kunnen worden uitgevoerd na onze uitleg. U ontvangt ook een kopie van de instellingen en die gelden voor alle dsp units, dus geen zorg op termijn als er een defect zou zijn in de elektronica.

Oppervlakte: De HRS55 lijkt afgeladen met luidsprekerchassis en in verhouding tot de kastgrootte is dat ook zo.
We willen graag grote membranen om gemak en energie in het laag te hebben, basinstrumenten zijn ook altijd groot. Grote membranen hebben doorgaans veel massa en massa is de vijand van goede weergave.
Oppervlakte, ook in het middengebied en de hoogsectie is in de HRS55 maximaal binnen de maatvoering.
De HRS55 combineert tegenstrijdigheden tot een perfect werkend systeem.

De basluidsprekers, middentoners en tweeter(s) hebben elk een eigen behuizing. Omdat de kastinhoud klein is ten opzichte van de woofers worden deze zodanig gecorrigeerd dat de laagweergave tot ca 25 Hz mogelijk is bij lage vervorming en met behoud van belastbaarheid.
Veel oppervlakte, hoog rendement, enorm hoog belastbaar, een zeer groot frequentiebereik, optimale controle over de woofers en praktisch inzetbaar.

De HRS55dsp werd als volgt geleverd: 2 xanadu-amps, high end klasse D techniek, 500 Watt per kanaal en bescheiden formaat. Daarbij de geprogrammeerde DSP unit. Voor de mid hoogsectie is nagenoeg elke versterker inzetbaar, ook buizenversterkers. Alfi Audio, Neede, gebruikt de HRS55 icm SE buizenversterkers van ca 10 Watt .

Hoe omschrijven wij zelf de weergave van de HRS55dsp? je eigen recensie schrijven lijkt wat raar, maar we noemen net zo goed de voordelen als de nadelen. Immers kennen we alle eigenschappen van het systeem als geen ander en kunnen gemakkelijk anticiperen op de wensen van de klant.

Een HRS55 oogt voornaam, net als de HRS52. Het is zeker geen lompe luidspreker en de vormgeving is tijdloos.
Een luistersessie vind plaats in onze luisterruimte, eerst aangesloten aan Burmester apparatuur, de laagsectie nu Xanadu-amps. Als bron kunnen we streamen of gebruiken een cd .
Bekabeling varieert waarbij o.a. The Cloud (Van den Hul) bewezen heeft een zeer goede partner te zijn.

Laten we als voorbeeld een deel uit Mahler 5 noemen. Ik weiger dit werk te degraderen tot test cd maar het is altijd het eerste werk wat wij beluisteren.
Vaak neem je in het eerste deel waar dat luidsprekers zich geen raad weten met de dynamiek wanneer het orkest alle registers open trekt. Een HRS55 laat je dit ervaren alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ga je je concentreren op de lage strijkers, de concertrom, dan ervaar je de kracht en energie welke een groot systeem eigen is. Net als in de concertzaal zijn de subtiele aanslagen op de concerttrommel voelbaar, haast in zichtbare bewegingen maar nooit sompig.
Ervaren muzikanten vertelden mij dat je life het gevoel hebt dat het orkest omvalt van de energie en je dat kunt waarnemen in het spel. Ik neem het graag aan.
Ook hier de enorme resolutie, het vermogen om instrumenten los van elkaar te kunnen volgen. Naast het grote, is het net zo belangrijk dat de kleinste details hoorbaar zijn, tasbaar en breekbaar zoals ik dat ervaar. De contrasten van fluisterzachte partijen tot full tuti zijn het werkterrein van een HRS55dsp, HRS100dsp of HRS52BA.
Het hoeft niet luid, het kan luid. Ook op zacht niveau is de weergave compleet. Bij goede opstelling en goed bronmateriaal is het mooiste compliment wat je ons kunt geven dat je vergeet dat je naar een hifi set zit te luisteren!

Niets is perfect in deze wereld en de vijand van het goede is het betere maar hoe ver moet je gaan? Een HRS100dsp is binnen Xanadu de topweergever maar het klankkarakter van alle Xanadu luidsprekers is direct herkenbaar als Xanadu, dat is onze handtekening onder elk ontwerp, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen.

Het enige verschil is dat de ene set nog meer bijdraagt aan de life beleving dan de ander, nog beter verschaalt tussen werkelijkheid en weergave in woonkamers, consequentie is een fors prijskaartje maar dat terzijde.
Koop je luidsprekers in deze klasse, zul je ervan doordrongen moeten zijn dat de aansturing van het zelfde belang is. Omdat de lat zo hoog ligt verwacht je dat een dergelijke set alles perfect weergeeft, ook de meest slechte platen. Vergeet dat, een goede set excelleert bij gratie van het bronmateriaal en doordachte opstelling.
Vandaag de dag is volop muziek beschikbaar en met een muisklik kun je proefluisteren alvorens een plaat of bestand te kopen. De deuren gaan open voor hoge resolutie bestanden en er is volop kwaliteit te koop. Ook apparatuur heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en is betaalbaarder dan ooit.
Investeren in goede luidsprekers is een verantwoorde investering voor jaren en deze zullen ook elke verbetering van de bron laten horen.

Specificaties Xanadu HRS55 DSP
Tweeter Bandtweeter, minimaal membraangewicht, extreem sterke (neodynium) aandrijving.
Middentoners 2x 18cm keramiek, aangedreven door een sterke en verliesvrije motor staat garant voor een hoog oplossend vermogen.
Bas 2 x 28cm basluidsprekers in gesloten behuizing. Na correctie is de weergave vlak van ca 25 Hz…tot ca 170 Hz.
Filtertechniek actief en passief
Afmetingen 121 x 24,2 x 45  cm (h x b x d)

 

Reacties zijn gesloten.