DSP, Actief laag, bouw en ruimte

De Xanadu basactieve Hybride luidsprekers HRS95DSP, HRS80DSP en HRS70DSP
HRS= HYBRID RESOLUTION SYSTEM
In het geval van onze luidsprekers met actief laag betekent Hybride: samengaan van een actief bassysteem en passief mid/hoog systeem.
Deze exclusieve Xanadu serie heeft dezelfde ontwerpfilosofie, dat hoor je, dat zie, daar ga je van genieten. We zullen stap voor stap het systeem bespreken. U kunt desgewenst middels deze link naar de technische specs en prijslijst gaan en een set bij ons beluisteren. Dat zegt meer dan 1000 woorden . Voor hen die wat meer achtergrondinformatie op prijs stellen, verwoordden we dit vanaf hier…

Actief Laag:
Dat wil zeggen dat de basluidsprekers worden aangestuurd met de ingebouwde versterkers. De door ons toegepaste versterkers zijn hoogwaardige producten. Hoog vermogen, stabiel, betrouwbaar en bovenal audiofiel . Energiezuinig en ook door een Nederlands bedrijf ontwikkeld met productie in eigen fabriek.

Filtering middels Digital Sound Processing , kortweg DSP genoemd 
Een filter is nodig omdat de basluidsprekers alleen de lage tonen moeten weergeven. De weergave van zeer lage en voelbare frequenties is mogelijk dankzij de uitmuntende basluidsprekers, hierna “woofers” genoemd, en omdat de combinatie van hard en software optimaal samenwerkt binnen de door ons gestelde eisen. Gecontroleerde en  gedefinieerde weergave vanaf 19 Hz. is geen probleem (HRS95DSP)

Akoestiek en de voordelen en de nadelen van Actief laag:
We zeggen wel eens: “Welke weergave of weergever staat de ruimte ons toe”?
Vaak vergeten we het liefst dat de akoestische omgeving en de opstelling van luidsprekers daarin, van grote invloed is op het eindresultaat.  Toch willen we graag afgronddiep en zuiver laag ervaren en komen vaak uit op wat grotere weergevers in de aanname dat die probleemloos het sub contra octaaf weergeven…..zoals met name in filmmuziek, orgelmuziek enzovoorts af en toe voorkomt.
Al zouden ze, de luidsprekers, het op papier kunnen, dan is het maar de vraag HOE.

Genieten
De praktijk van alledag heeft ons geleerd dat we prima kunnen genieten van onze muziek in iets minder goede akoestiek wanneer we met kennis van zaken een systeem  samenstellen en dat begint al aan onze Xanadu ontwerptafel.

Als het niet klinkt:
dan krijgt de luidspreker vaak onterecht de schuld. Actief laag is geen tovermiddel die elke audiokwaal geneest. Vele duizenden euro’s investeren in fraaie audio apparatuur is geen garantie voor goede weergave. Vooral luidsprekers zijn afhankelijk van de akoestische omgeving en hoe u de luidspreker opstelt.
Als u samen met ons weloverwogen keuzes maakt is de kans groot dat uw audiofiele wensen realiseerbaar zijn en ook binnen elk redelijk budget.

Luidsprekers en akoestiek kunt u het beste zien als één audiocomponent met haar specifieke eigenschappen.

Problemen die de weergave verpesten zijn vaak de hinderlijk luide basweergave, storende resonanties met pieken en dalen van 10 dB , soms meer soms, minder. Deze resonanties verstoren de tonale balans waardoor ook midden en hoogweergave veel minder fraai is dan je verwacht had. Veel problemen kun je voorkomen door luidsprekers op de goede manier te plaatsen, zo nodig ondersteund door de DSP programma’s welke wij in de software inbouwen. We noemen dat pre-sets. Hierover volgt uitleg.

Maar waarom dan niet simpel toonregeling gebruiken of externe akoestiek verbeteraars, zit zelfs op mijn telefoon en in veel afspeelprogramma’s
Met kennis van zaken is het geen probleem om de set te tunen met externe software, mits u weet wat u doet en nu komt er het woordje….

…MAAR
Actief HRS laag is niet alleen de versterker en de software maar het ontwerp gaat veel verder: in de eerste plaatst zijn de behuizingen van de HRS serie extreem goed en doordacht gebouwd. De meerlaags opbouw (zie foto), het persen van de schalen in een vacuüm pers resulteren in uiterst stabiele behuizingen, een absolute voorwaarde voor goede weergave.

Ook de locatie van de woofers, midranges en tweeter(s) in de kast spelen een belangrijke rol.
De HRS95 telt 4 afgestemde ruimtes per kast. De dikte van het voorpaneel is al 45 mm! De voetplaat bestaat ook uit 2 delen en is voorzien van M6 inbus.
De kast van elk model is zo ontworpen dat ze de ideale inhoud heeft voor de toegepaste woofers en daarmee is bandbreedte en controle (systeem Q=demping) gedefinieerd. Zonder ingebouwde versterker met actieve filtering zou de basweergave binnen dit volume met dezelfde woofers niet mogelijk zijn.
De directe koppeling van de woofers aan de versterker, zonder tussenkomst van passieve componenten , stelt ons in staat meer energie te behouden en de basweergave interactief af te stemmen. Er is niets mis met passief filteren maar voor de bas en sublaag systemen heeft actief laag zwaarwegende voordelen.

Volledig actief is vandaag de dag heel gewoon maar…
Binnen de mij bekende audiofiele groepen zijn er enorme verschillen in waardering over tal van keuzes en over hoe het wel en niet hoort.
Wij zijn met de HRS systemen een andere weg ingegaan. Vrijheid van keuze voor wat betreft aansturing, bekabeling, versterkers enzovoorts omdat hifi en muziekweergave een zeer
persoonlijke zaak is, waarbij je mag stellen dat elke set een unieke klank heeft binnen uw eigen voorkeuren en dat maakt audio thuis ook zo bijzonder.
Buizenversterkers, klasse A, AB, D… ons maakt het niet uit welke voorkeur je hebt. Onze taak is om er voor te zorgen dat wij op ons vakgebied ontwerpen presenteren waarvan de eigenschappen behouden blijven , waarmee u ze ook aanstuurt zolang het maar kwaliteitsproducten zijn.

Waarom is Xanadu basactieve luidsprekers gaan maken ?
In de beginjaren van Xanadu hadden we ook majestueuze en geliefde ontwerpen als de DS24, de DS30 met testresultaat “schittering aan de top” en niet te vergeten de forse AW35.
Dit waren de grotere systemen en die waren zeker in staat de allerdiepste toonlagen te doen voelen. Echter kwamen wij regelmatig een terugkerend probleem tegen.
Ze gingen vaak met de woonkamer op de loop en je moest ze heel goed aansturen en alle ruimte hebben om ze op te stellen. Dan was het helemaal geweldig maar niet altijd even praktisch. We ontwikkelden gelijktijdig minder grote modellen zoals de DS17 en DS14 en ook deze werden toen en nog steeds door de liefhebbers omarmt . “neerzetten en spelen” beweerden we destijds.

Om toch de luxe van zeer diepe basweergave te behouden besloten wij al in de midden jaren 90 de laagsecties actief aan te sturen. De eerste commerciële set was destijds de HRS17BA .

Kort daarop kwam het eerste grote model met actief laag de HRS52BA en de HRS55BA welke wij onlangs volledig actief hebben omgebouwd voor een klant.
In 2008 verscheen het cost no object HRS100dsp met 8 woofers en 1000Watt eindtrappen i.c.m. Trinnov processing.
Schitterend. Nu mag de HRS95 het stokje overnemen.

Meer informatie over het aansluiten en de presets van de Xanadu HRS70DSP, 80DSP en 95DSP vind u HIER

Reacties zijn gesloten.