Hoe sluit je de set aan op je versterker?
De Xanadu HRS70DSP, 80DSP en 95DSP zijn voorzien van actief laag en moeten dus aangestuurd worden. Uw geïntegreerde versterker of voorversterker beschikt in de meeste gevallen over een PRE-OUT (niet verwarren met Line-out!) uitgang en deze kan zowel van het type XLR als Cinch zijn.
Deze uitgang van uw versterker/voorversterker sluit u aan op de XLR of Cinch ingang van de versterker van de luidspreker. (zie schema)
De luidsprekeruitgang van uw versterker sluit u aan als gebruikelijk op de ingang van uw luidspreker. Zorg voor de juiste fase, plus op plus (meestal rood) en Min op Min (meestal zwart of wit)
Geen PRE-OUT over?
Dat komt voor als u een losse voor en eindversterker heeft. Dan zijn de pre-outs in gebruik voor de eindversterker. Dan dient u een splitter te plaatsen en beschikt u over extra pre-outs.
Geen PRE-OUT aanwezig?
Geen probleem.
Daarvoor hebben we de Xanadu High Level Input .
De HLI is een schakeling met een speciaal voor deze sets ontworpen spanningsdeler.
Het is een kastje met een ingang en een uitgang. De uitgang, voorzien van een XLR stekkers sluit u aan op de ingang van de luidspreker-versterker en de ingang van het kastje wordt verbonden met de luidsprekeringang waarin ook uw luidsprekerkabel op zijn aangesloten (zie foto). De technische uitleg volgt.
LET WEL: HLI niet gebruiken met in brug geschakelde versterkers.
Opstellen
Als luidsprekers van huis uit een krachtige basweergave hebben met zeer lage getallen en voelbaar laag dan is dat prachtig maar is het afwachten wat er thuis gebeurd als je ze dicht aan de wand of erger, in de hoeken plaatst. Onze klanten maak ik bewust van het belang van opstelling in de ruimte waardoor mooie sets veel beter presteren en je investering geen weggegooid geld is.
Luidsprekers hoef je geen meters heen en weer te schuiven, soms is iets verder uit elkaar en verder van de wand voldoende binnen soms maar een paar decimeter. Je hoort heel snel wat de verschillen zijn, ook als je niet die doorgewinterde en ervaren deskundige bent! Wie wel ?
Correctie: bewust noemen we luidsprekers die af fabriek al veel bas energie hebben.
Goede weergave in je woonkamer:
Hoe pak je dat aan?
Goede basweergave kan ook prima met niet-basactieve luidsprekers. Laten we daar vooral eerlijk en duidelijk over zijn.
Maar wanneer u full range weergave wenst en de luidsprekers de allerlaagste tonen in de muziek moeiteloos kunnen weergeven is het van belang dat het gedrag van de woofers binnen bepaalde grenzen is in te stellen en dat gaat verder dan alleen maar het laagvolume verzwakken of versterken. De bandbreedte van onze correcties zijn samengesteld uit ervaring in vele, vele ruimten. We kunnen niet de akoestiek verbeteren en alle problemen binnen uw ruimte oplossen! Dan zult u echt moeten verbouwen . In de praktijk realiseren wij met goed doordachte afstemmingen geweldige weergave in woonkamers , studio’s of waar men ook van muziek wil genieten.
Veel luisterruimtes hebben de eigenschap dat de basweergave fors luider is wanneer de luidsprekers aan de wand of in een hoek worden geplaatst.
Middels pre-sets kies je uit 1 van de drie verschillende bascurven en kiest voor die welke het beste past bij je eigen voorkeuren. Een foute keuze is uitgesloten omdat de software zo is ingesteld dat de bas en mid/hoog weergave in het overnamegebied kloppen. Dat is het gebied rond de 160 Hz waar de woofer “stopt”en de midrange begint… De eerste uren blijf je op de knoppen drukken en een keuze maken uit de voor jouw beste instelling maar eenmaal ingesteld vergeet je dat het kan en kijk je er niet meer naar om.
Ga je verhuizen? Geen thema, gewoon de juiste preset kiezen en het volume aanpassen. That’s it.
Waarom kiest Xanadu voor deze techniek? De combinatie van actief (bas) en passieve filters (mid/hoog)
Passief = ook de midden en hoge tonen luidsprekers, hierna midrange en tweeter genoemd, hebben een scheidingsfilter nodig omdat ze alleen dan goed functioneren binnen hun
werkgebied. Grofweg filteren we deze serie rond 160 Hz 2Khz en 7 kHz
Het scheidingsfilter is het hart van de set of deze nu actief of passief is en zonder goed ontworpen filters is goede weergave niet mogelijk, al gebruiken we de meest kostbare onderdelen. Bij gefilterde systemen ontkom je niet aan filters en dat zijn complexe ontwerpen, specifiek ontworpen voor de gebruikte eenheden en kastvorm.
Passief: hierbij is het filter opgebouwd met spoelen, weerstanden en condensatoren.
Actief: hierbij is het filter softwarematig samengesteld (DSP)
Waarom zou je het laag actief doen en het mid/hoog passief?
Reden waarom is dat je dan vrij bent te kiezen welke versterker het systeem aanstuurt maar ook over de voordelen beschikt welke basactieve luidsprekers bieden.
Is uw versterker bijvoorbeeld een Single ended Alfi 300B van 10 Watt ? Het maakt niet uit. Het filterontwerp van zowel de actieve woofersectie als de passieve mid-hoog sectie zijn altijd juist afgestemd en vloeien naadloos in elkaar over.
U kunt wisselen van versterkers zo vaak u wilt. Inderdaad, een 10 Watt buizenversterker heeft een gemakkelijk leven aan een Xanadu en met 10 Watt vermogen heeft u meer dan voldoende volume voor woonkamertoepassingen. Voor buizenversterkers bieden wij bovendien nog zinvolle opties zoals impedantiecorrectie en high level inputs. Uitleg volgt.
Waarom zou ik mijn kostbare eindversterker van merk XXX koppelen aan een ingebouwde versterkers waarvan ik aanneem dat die minder van kwaliteit is??
Dat is een vaak gestelde vraag en het antwoord is uiteindelijk best eenvoudig: Omdat de voordelen opwegen tegen de nadelen. De kwaliteit van de ingebouwde versterkers is top, anders zouden wij ze zeker niet toepassen in deze kostbare serie.
Wat zijn dan de nadelen?
De ingebouwde versterkers hebben een extra stroomkabel nodig.
Laten we open kaart spelen: Alles gaat een keer defect of heeft service nodig, maar luidsprekers gaan heel lang mee.
Electronica maar ook passieve luidsprekers kunnen door omstandigheden van buitenaf defect raken en als onderdelen vervangen moeten worden buiten de garantieperiode? Wat dan?
Daarop zijn wij voorbereid. Losse eenheden als woofers, tweeters, midranges en versterkers zijn vaak reparabel of wij hebben reserve onderdelen op voorraad binnen de garantieperiode en vaak jaren later..
Software:
Omdat elke Xanadu model unieke parameters heeft ingebouwd ontvangt u bij aankoop een kopie van de software.
De eerste set-up en het gebruik van de afstandsbediening:
Als de set voor de eerste keer wordt geactiveerd ziet u op de display dat de versterker “scant” en de ingang kiest welke u heeft aangesloten. Vervolgens ziet u Pr 1 2 of 3.
Dat is de preset welke is gekozen . Dan geeft de display aan op welk volume de basweergave staat ingesteld. Wij leveren de set af met een standaard opstartvolume
In de software maken wij vervolgens samen met u een opstartkeuze:
- vast opstartvolume : op welk volume de set elke keer weer moet opstarten.
- variabel opstartvolume: u kunt met de afstandsbediening het volume van de bassectie op smaak instellen en er voor kiezen dat de software uw laatst gekozen volume onthoud .
- We kunnen kiezen alle opties vast te zetten. Dan zijn zowel opstartvolume, ingang , preset en de automatische aan/uit regeling VAST gezet. U zet de luidspreker aan/uit met de AB.
Bovengenoemde opties kunnen desgewenst eenvoudig worden gewijzigd. In de praktijk is optie C vast en zeker.
Tip: u zult de AB in het begin even gebruiken maar al snel weg leggen. Leg deze uit zicht van derden om te voorkomen dat men de instellingen wijzigt.
PRESETS
De presets zijn filter-instellingen waarbinnen de basweergave is gedefinieerd. Op de afstandsbediening ziet u pr. 1, 2, 3 en ook 4 maar deze is niet in gebruik. De presets
hebben invloed op volume en bandbreedte van de basweergave. Welke preset de beste is? U kiest op gehoor de voor u fijnste preset.
Elke preset is goed maar u neemt waar dat de basweergave binnen de presets iets verschilt.
Een verkeerde keuze is niet mogelijk.
Meer info over de Xanadu HRS70DSP, 80DSP en 95DSP vindt u HIER